Курс: Методологија археозоолошких истраживања II (мас.) 2021 У оквиру предмета: Методологија археозоолошких истраживања II (мас.) 2021 Предавачи др Весна Димитријевић, редовни професор др Соња Вуковић, доцент изборни курс Број бодова: 6.00 Садржај курса: Методологија сакупљања, сортирања и депоновања археозоолошког материјала током археолошких ископавања; Морфометријске методе; Методе квантитативне археозоологије; Одредба елемента скелета, стране и оријентације; Таксономска одредба; Морфометрија; Тафономска анализа археозоолошког материјала; Одредба индивидуалне старости различитих животињских врста и израда криви преживљавања; Одредба полне припадности различитих животињских врста; Методе одређивања диверзитета асоцијације; Презентација резултата археозоолошке анализе. Циљ изучавања курса: Упознавање студената са различитим основним и напредним методама археозоолошке анализе, са могућностима приказивања и интерпретације резултата археозоолошке анализе и упућивање у самостални истраживачки рад. App.preduslovi_za_polaganje: Положен предмет Методологија археозоолошких истраживања на основним студијама. Облици наставе:
Предавања и вежбе, практичан рад на археозоолошком материјалу.
Литература и извори података: Општа обавезна Литература von den Driesch, Angela, 1976. A Guide to the Measurement of Animal Bones from Archaeological Sites. Harvard: Peabody Museum of Archaeology and Ethnology, Harvard University. Општа допунска Литература Albarella, U., Rizzetto, M., Russ, H., Vickers, K. and Viner-Daniels, S. eds., 2017. The Oxford Handbook of Zooarchaeology. Oxford: Oxford University Press. Grayson D.1984. Quantitative zooarchaeology. New York: Academic Press. Hillson, S. 2005. Teeth. Cambridge: Cambridge University Press. Lyman, R.L. 1994. Vertebrate Taphonomy. Cambridge: Cambridge University Press. Lyman, R.L. 2008. Quantitative paleozoology. Cambridge: Cambridge University Press. Schmid, E. 1972. Atlas of animal bones: For prehistorians, archaeologists and Quaternary geologists. Amsterdam-London-New York: Elsevier Pub. Co. |